Kasakhstan 1-0 Turkmenistan Almaty , Kasakhstan ; 1. juni 1992
 Pakistan 0-7 Kasakhstan Lahore , Pakistan ; 11. juni 1997
Frankrike 8 - 0 Kasakhstan Paris , Frankrike ; 13. november 2021
Nations League
Aksjeinvesteringer 2 (debut: 2018–2019 )
Beste resultat 13. plass i League C 2020-2021

Kasakhstans landslag i fotball ( kasakhisk : Футболдан Қазақстан Ұлттық құрамасы, Futboldan Qazaqstan Ulttıq quramasy ) er fotballrepresentanten til Kasakhstan og opererer under det kasakhiske fotballforbundets jurisdiksjon .

Spill i lyseblått og gult, flaggfargene også. Han debuterte i en kamp mot Turkmenistan 1. juni 1992. Etter en periode med militans i AFC , har det vært medlem av UEFA siden 2002 . Fra 1994 til 2002 var Kasakhstan registrert i AFC, så i den perioden deltok de i Asian Cup . Han spiller vanligvis hjemmekampene sine på Astana Arena stadion , som ligger i den kasakhiske hovedstaden .

I FIFA-rangeringen oppnådde den 97. plass i juli 2016 som beste plassering, mens den dårligste plasseringen er 156. plass i februar 1996. Den inntar for tiden (2022) 125. plass. [1]

Historie

Begynnelse og militans i AFC (1992-2002)

Fram til 1991 hadde ikke Kasakhstan sitt eget landslag da den kasakhiske staten ble innlemmet i Sovjetunionen . Det var derfor en enkelt statsborger som representerte hele Sovjetunionen. Etter oppløsningen av USSR ble det nasjonale fotballaget til Samveldet av uavhengige stater opprettet som representerte den homonyme konføderasjonen som Kasakhstan fortsatt er en del av. Dette landslaget deltok imidlertid bare i det europeiske fotballmesterskapet i 1992 , hvoretter hver nasjon som ble med i CIS opprettet sitt eget landslag.

Etter erklæringen om uavhengighet av Kasakhstan fra Sovjetunionen , proklamert 16. desember 1991, debuterte det kasakhiske landslaget 1. juni 1992 med en 1-0 seier mot Turkmenistan , også ved deres absolutte debut, i Almaty , i den sentralasiatiske cupen . I turneringen, som bare så én utgave, møtte kasakherne også representantene fra de andre nabostatene: Usbekistan , Kirgisistan og Tadsjikistan .

Etter å ha beseiret Libya i en vennskapskamp spilt i Nord-Korea 3. juli 1992, spilte Kasakhstan de resterende kampene i Central Asian Cup, der de forble ubeseiret. Faktisk beseiret han Usbekistan 1-0 hjemme 16. juli og uavgjort de tre andre kampene 1-1: 14. september i Turkmenistan , 26. september i Kirgisistan og 14. oktober i Usbekistan . I den siste kampen, spilt 25. oktober 1992, oppnådde han en 2-0 hjemmeseier mot Kirgisistan [2] .

Fotballforbundet i Kasakhstan (i kasakhisk Федерация Казахстана футбола), grunnlagt i 1914, ble reetablert i 1994, da det sluttet seg til FIFA og AFC .

Kasakhstan debuterte i offisielle turneringer 14. juni 1996, og slo Qatar 1-0 på Central Stadium i Almaty (mål av Maksïm Nïzovcev ) i kvalifiseringsrundene til Asian Cup 1996 , som de ikke klarte å kvalifisere seg for til sluttfasen.

Han debuterte deretter i VM- kvalifiseringen i anledning AFC-kvalifiseringen i Frankrike 1998 . Innsatt i gruppe 9 med Pakistan og Irak , vant han 3-0 i Almaty mot Pakistan 11. mai 1997 og vant igjen i Bagdad mot Irak (2-1) den påfølgende 6. juni. 11. juni slo han Pakistan 7-0 i Lahore , og etablerte den største seieren i sin historie. Den 29. juni stengte Kasakhstan sin seirende vei i den første fasen ved å beseire Irak 3-1 i Almaty. I neste runde ble kasakherne eliminert. Faktisk endte de sist i gruppen med Japan , Sør-Korea , De forente arabiske emirater og Usbekistan , etter kun å ha oppnådd én seier (3-0 mot De forente arabiske emirater, 18. oktober 1997) og tre uavgjorte (alle hjemme. , mot Usbekistan, Japan og Sør-Korea) på åtte kamper.

I VM- kvalifiseringen 2002 ble Kasakhstan plassert i gruppe 6 med Irak , Nepal og Macao . I mars 2001 ga Nepal, opprinnelig utpekt til å være vertskap for gruppekamper, organisasjonen, som gikk over til Kasakhstan. Alle kampene ble deretter flyttet til Almaty, men irakiske protester førte til at kampene ble flyttet til Bagdad. Den 12. april 2001 fikk Kasakhstan en god start, og vant 6-0 mot Nepal med to mål fra Oleg Lïtvïnenko , og to dager senere slo de Macau 3-0. Den 16. april spilte de 1-1 mot Irak foran 50 000 tilskuere: Ruslan Baltievs mål i det sjette minutt ble utlignet av Abdul-Wahab Abu Al-Hailet straffespark i det trettiførste. Den 21. april 2001, på Almaty Central Stadium , slo Kasakhstan Nepal 3-0 med to mål fra Maksïm Şevçenko . To dager senere beseiret de Macau 5-0, med to mål fra Dmïtrïý Byakov og Igor Avdeev i andre omgang. Den 25. april, i den siste kampen mot Irak, endte Kasakhstan 1-1 foran 25 000 tilskuere (Litvinenkos mål i det 32. minutt svarte irakerne med å score ti minutter senere). Det var Irak som hadde bedre målforskjell på like poeng , etter å ha slått Nepal 9-1.

Militans i UEFA (2002-i dag)

Den 25. april 2002 sluttet det kasakhiske fotballforbundet seg til UEFA . Landslaget måtte vente på avslutningen av det japansk-koreanske verdensmesterskapet for å fullføre overgangen til det nye konføderasjonen, etter å ha deltatt i kvalifiseringen for Japan og Sør-Korea 2002 som medlem av AFC. Kasakhstan var derfor ikke i stand til å konkurrere om kvalifiseringen til EM-finalen i 2004 , da trekningen av de innledende rundene for den portugisiske turneringen ble holdt 25. januar 2002.

Det kasakhiske laget fikk sin konkurransedebut som medlem av UEFA i innledende VM 2006 .

Som medlem av UEFA oppnådde Kasakhstan sin første kontinentale seier 24. mars 2007, da de slo Serbia 2-1 hjemme i en kamp som kvalifiserer til EM i 2008 . Den 17. november 2007 gjorde han det bra mot Portugal , blokkerte på 0-0 i over 80 minutter, men vant så med 1-2. 21. november 2007 overtok det kasakhiske landslaget Jerevan , og vant 1-0 mot Armenia og oppnådde dermed sin første borteseier siden han begynte i UEFA. I de innledende rundene for EM 2008 avsluttet Kasakhstan med en balanse på 2 seire, 4 uavgjorte (0-0 borte og 2-2 hjemme mot Belgia , 1-1 borte og hjemme mot Aserbajdsjan ) og 7 tap, hvorav kun en med mer enn to mål (3-0 mot Portugal). Med 10 poeng og sjetteplass i åttelagsgruppen (foran Armenia og Aserbajdsjan ), var dette den nest beste kvalifiseringsrunden noensinne for laget og den beste siden han begynte i UEFA.

I de innledende rundene av verdensmesterskapet i 2010 , i gruppen med Andorra , Hviterussland , Kroatia , England og Ukraina , samlet Kasakhstan 6 poeng, oppnådd i de to kampene mot Andorra, og endte på femteplass i stillingen av seks lag. [3] [4]

Verst var balansen i EM-kvalifiseringen 2012 , som Kasakhstan avsluttet med 4 poeng, oppnådd ved å slå Aserbajdsjan og uavgjort mot Østerrike . I kvalifiseringsrundene til verdensmesterskapet i 2014 gjentok han uavgjort mot Østerrike og slo bare Færøyene , og avsluttet gruppen med 5 poeng.

Kvalifiseringen til europamesterskapet 2016 begynte med en målløs uavgjort mot Latvia 9. september 2014 på Astana Arena , 10. oktober 2014, på Amsterdam Arena mot Nederland , Kasakhstan tok ledelsen med et mål fra Renat Abdulin i det syttende spilleminuttet. førte resultatet opp til seksti-første, bare for å tape kampen 3-1. De fem tapene på rad (to mot Tsjekkia , to mot Tyrkia og ett mot Island ) ga kasakherne sjanseløse, om enn i 2-1-tapet mot tsjekkerne 3. september 2015 på Doosan Arena i Plzeň . Kasakhstan ledet resultat i 53 minutter ( Yuri Logvinenkos mål i det 21. minutt) før den tsjekkiske utligningen i det 74. minutt. Så kom en målløs uavgjort mot islendingene, oppnådd 6. september 2015 på Laugardalsvöllur i Reykjavík . I de to siste kampene i gruppen ble kasakherne slått hjemme av Nederland (2-1) og 13. oktober 2015 beseiret de Latvia 1-0 i Riga (mål av Islambek Kuat ), og avsluttet på 5 poeng og trøstet seg med nest siste plass i gruppen (på lik poeng med latvierne, men med fordel av innbyrdes kamper og bedre målforskjell).

I juli 2016 oppnådde Kasakhstan sin beste plassering (97. plass) i FIFA-rangeringen .

VM-kvalifiseringen 2018 begynte for kasakherne med en prestisjefylt hjemmekamp mot Polen 2-2 , oppnådd etter å ha ligget 0-2 under. Likevel klarte laget bare å ta to poeng til, og uavgjort 0-0 hjemme mot Romania og 1-1 hjemme mot Armenia . Med en balanse på 3 uavgjorte og 7 tap på 10 kamper lukket han gruppen på sisteplass, med 3 poeng.

I UEFA Nations League 2018-2019 , plassert i gruppe D med Georgia , Latvia og Andorra , endte han på andreplass med én seier, tre uavgjorte og to tap (begge mot lederne Georgia) på seks kamper.

Kasakhstan er det siste laget i verden som har sluppet inn et mål mot San Marino-landslaget under de europeiske kvalifiseringskampene 2021 16. november 2019, Kasakhstan klarte å vinne med en score på 3-1. I UEFA Nations League 2020-2021 er hun plassert i gruppe 4 i League C med Hviterussland , Albania og Litauen . Hun havner sist i gruppen med fire poeng, gitt av seieren mot Litauen og uavgjort mot Albania.

Nåværende lag

Liste over spillere som er innkalt til kvalifiseringskampene til verdensmesterskapet i 2022 mot Frankrike og Ukraina 28. og 31. mars 2021 .

Tilstedeværelser og mål oppdatert 28. mars 2021.