Spillanlegg Stadion i Alpene
Tilskuere 62 781
Dommer John Blankenstein
og. neste →     ← utg. den forrige

Finalen i den 22. utgaven av UEFA-cupen ble spilt i hjemme- og bortekampen mellom Borussia Dortmund og Juventus . 5. mai 1993 på Westfalenstadion i Dortmund endte kampen, dømt av ungareren Sándor Puhl , 1-3.

Returkampen fant sted etter to uker på Alpi stadion i Torino og ble dømt av nederlenderen John Blankenstein . Kampen endte 3-0 og det italienske laget vant pokalen.

Lag

Lag Tidligere beholdninger

(fet skrift indikerer seier)

Juventus 2 ( 1977 , 1990 )
Borussia Dortmund Ingen

Veien til den endelige

Giovanni Trapattonis Juventus debuterte mot kypriotene fra Anorthōsis , og overvant dem enkelt med et stort samlet resultat på 10-1. [1] I andre runde møtte italienerne grekerne fra Panathīnaïkos , som ble knepent beseiret i Athen med det eneste målet fra David Platt . [1] I 16-delsfinalen ble tsjekkoslovakerne til Sigma Olomouc [1] slått både i henholdsvis første etappe og i andre etappe med resultatene 2-1 og 5-0. I kvartfinalen møtte Bianconeri portugiseren fra Benfica , som påførte dem det eneste nederlaget i utgaven, [1] bare for å bli slått i Torino med skarpe 3-0. I semifinalen ble franskmennene fra Paris Saint-Germain kastet ut, [1] i kraft av 3-1-summen som ble oppnådd mellom den første etappen til Delle Alpi og returen til Parco dei Principi .

Ottmar Hitzfelds Borussia Dortmund startet den europeiske reisen mot Florianas maltesere, og beseiret dem 8-2 i returoppgjøret. I andre runde møtte tyskerne Scots Celtic , [1] og slo dem 1-0 i Dortmund og 2-1 i Glasgow . I 16 -delsfinalen ble spanjolene fra Real Zaragoza [1] beseiret på Westfalenstadion 3-1 av vertene, en kamp som gjorde at de kunne overvinne runden til tross for 2-1-fallet i returkampen på Romareda . I kvartfinalen møtte Schwarzgelben italienerne fra Roma [1] som vant 1-0 i OL , men ble gjenvunnet 2-0 i Dortmund. I semifinalen ble den franske Auxerre [1] (bøddel av de forsvarende mesterne i Ajax ) eliminert kun på straffer , etter at første etappe og andre etappe endte med 2-0 for hver side.

Kampene

Utad

Dortmund spilles i den første etappefinalen mellom vertene til Borussia, som dukker opp igjen på den europeiske scenen etter storhetene på 1960-tallet, og Juventus, på jakt etter trioen i UEFA-cupen etter suksessene i 1977 og 1990 ; dette er det første møtet av det som vil bli en klassiker i europeisk fotball i dette tiåret. Tyskerne vil vise at de kan holde tritt med sine motstandere og etter bare 2' tar de ledelsen med en venstrebeint volley fra Michael Rummenigge , på et innlegg fra Reinhardt . [2] Det italienske laget brøt imidlertid ikke opp og etter fem minutter var det nær utligning, da en lobb fra den tidligere spilleren, Möller , ble stoppet kun av tverrliggeren. [2] Gialloneri greier til å begynne med å utnytte motstanderens angrepsmanøver, og ved 16-tiden nesten det dobbelte med Chapuisat , som farlig penetrerer Juventus-området før de til slutt ble stoppet av Kohler . [2]

Vertenes fremstøt forsvant imidlertid snart, og 23. kastet Juventus bort en oppsiktsvekkende målball for remisen , da Möller fortsatt ikke fant et enkelt trykk foran Klos , etter et signal fra Vialli . [2] Til tross for feilen er kampen definitivt rettet mot Bianconeri , så mye at resultatet allerede er snudd rundt en halvtime: i det 26. minutt kommer Dino Baggios utligning , med en myk og vinklet venstreberøring , om utviklingen av en frisparksordning tatt av Möller; fire minutter senere var det den andre Baggio, Roberto , som signerte Torino-fordelen, og fant seg umarkert i midten av motstanderens område av en assist fra Vialli, og bagte bak Klos. [2] Vi går deretter til intervallet på partien 2-1 for Giovanni Trapattonis menn .

Ved gjenopptakelsen setter Ottmar Hitzfeld inn angriperen Mill for forsvareren Franck , og styrker den angrepsavdelingen til Borussia som likevel klarer å engasjere Peruzzi kun med en tett heading fra kaptein Zorc . [2] På 62' har i stedet gjestene den klareste sjansen i andre omgang, med et kast fra Möller som finner Roberto Baggio i målsonen: Juventus-kapteinen passerer Klos med venstrefot, men Schmidt redder laget sitt med et ubeskyttet mål. [2] Målet til piemonteserne er imidlertid bare utsatt: Divin Codino er spesielt inspirert og på 73 'signerer den personlige doble, og avslutter en Vialli-Möller-kombinasjon med et lavt kryss som karomerer på stolpen og ender opp i nettet, for den definitive 3-1 til Juventus som avslutter kampen og pantsetter trofeet. [2]

Returner

To uker senere, i Torino, blir gjestene oppfordret til å påta seg en forpliktelse som, som forventet, mislykkes; Hitzfeld må også gi fra seg den skadde Chapuisat, [3] mens Trapattoni på den andre siden ikke kan regne med den suspenderte Conte på midtbanen . [2] På en tung bane på grunn av en backhand som ble sluppet løs i timene før kampen, prøver gjestene umiddelbart å angripe vertene, som i kraft av partialene som ble oppnådd i første omgang, foretrekker å handle rent på kontringen. [3] Til tross for denne holdningen, er Bianconeri dødelige og etter bare 5' tar de ledelsen med venstre av Dino Baggio; i det første kvarteret er piemonteserne nær ved å score ved to andre anledninger, igjen med Dino Baggio og så med Kohler, ved begge anledninger med heading, mens det blant tyskerne kun er et 20-metersslag fra Schulz som berører polen til Peruzzi. [3]

Det gulsvarte initiativet blir mer intenst i halvtimen, først med et frispark fra Reinhardt høyt over tverrliggeren, så med en heading av Mill fra hjørnespark, og til slutt med nok et skudd fra Schulz; forsøk som imidlertid ikke bekymrer et Juventus som er mer konkret enn spektakulært i denne fasen av spillet, og at når tempoet i den siste delen av første omgang øker igjen, slukker det definitivt Borussias comeback-intensjoner: etter en serpentin av Roberto Baggio som sår panikk. I det motsatte området, på 42. 'Dino Baggio laget fortsatt sin egen brak, og slo Klos med en heading fra et frispark fra Möller. [3] Med erstatningen av den skadde Michael Rummenigge med Franck, ender den første brøkdelen med et 2-0-løp for vertene. [3]

Andre omgang begynner med den første og eneste inngripen fra Juventus-målvakten Peruzzi, som ble stilt i tvil i det 48. minutt av Mill. [3] Den nåværende faren ryster Juventus som er tilbake i kommandoen over spillet, og med deres kaptein Baggio, servert av Möller under omstendighetene, går han nær det tredje målet med en volley som berører stolpen. [3] Likevel realiserte Juventus 3-0 i det 65. minutt, med Möller i stand til å utnytte en heldig retur etter Francks utsettelse. [3] Igjen mislykkes Divin Codino , på jakt etter en forfatters mål i stedet for konkrethet, i finalen i den mulige Bianconeris poker . [3]

Ved trippel fløyte, Roberto Baggio - steget til den absolutte hovedpersonen i den europeiske kavalkaden av turineserne, og av denne grunn tildelt ved slutten av kalenderåret de to høyeste individuelle prisene på den tiden, Ballon d'Or i Frankrike Fotball [4] og verdens FIFA- [5] - kan derfor løfte den tredje UEFA-cupen til HCL-laget, som dermed blir den mest suksessrike i konkurransen (vedlikeholde denne rekorden de neste tjueto årene ); det store sammenlagte resultatet på 6-1 er fortsatt den største seieren i en UEFA-cupfinale med dobbeltspill. Til slutt, med denne seieren ble treneren Trapattoni - på det tidspunktet - den første til å vinne UEFA-cupen for tredje gang: en rekord som vil holde i de neste 28 årene før han ble slått av Unai Emery i 2021 .

Resultattavler

Utad

Dortmund
5. mai 1993, 20.15
Borussia Dortmund1 - 3
rapport
JuventusWestfalenstadion  (37 900 tilskuere)

rapport
Borussia DortmundStadio delle Alpi  (62 781 tilskuere)

Merknader

1. ^ a b c d e f g h i Juve får hendene på cupen , på it.uefa.com , 1. juni 1993.
  2. ^ a b c d e f g h i Marco Ansaldo, Juve, Europa smiler til deg , i La Stampa , 6. mai 1993, s. 31.
  3. ^ a b c d e f g h i Bruno Bernardi, Cin Cin Juve , i La Stampa , 20. mai 1993, s. 27.
  4. ^ Marco Ansaldo, Baggio er stjernen i Europa , i La Stampa , 27. desember 1993.
  5. ^ Lorenzo Soria, Baggio er «årets spiller» , i La Stampa , 20. desember 1993.