Sus scrofa

Villsvin
Bevaringstilstand
Minimum risiko [1]
Vitenskapelig klassifisering
Domene Eukaryota
kongedømme Animalia
Underrike Eumetazoa
Superphylum Deuterostomi
Phylum Chordata
Subfylum Vertebrata
Superklasse Gnathostomata
Klasse Pattedyr
Rekkefølge Artiodactyla
Underorden Suiformes
Familie Suidae
Sjanger Sus
Arter S. scrofa
Binomial nomenklatur
Sus scrofa
Linnaeus , 1758
Synonymer

Sus andamanensis, Sus aruensis, Sus babi, Sus ceramensis, Sus enganus, Sus floresianus, Sus goramensis, Sus natunensis, Sus nicobaricus, Sus niger, Sus papuensis, Sus ternatensis, Sus tuancus

Areal

Villsvinet ( Sus scrofa Linnaeus , 1758 ) [2] er et artiodaktylpattedyr av familien suidae .

Opprinnelig fra Eurasia og Nord-Afrika , gjennom årtusener har villsvinet gjentatte ganger blitt desimert og gjeninnført i store deler av sitt utbredelsesområde og også i nye miljøer, hvor det dessuten er så godt forankret, takket være dets ekstraordinære egenskaper av motstand og tilpasningsevne, som regnes som en av de mest utbredte pattedyrartene, og det er vanskelig å spore en presis taksonomisk profil, da de forskjellige populasjonene, opprinnelig rene, har gjennomgått bidraget fra alloktone prøver eller rinselvatichiti-griser.

Alltid ansett på samme tid som et ettertraktet bytte for sitt kjøtt og en hard motstander for sin utholdenhet i kamp, ​​bare i løpet av det tjuende århundre sluttet den å være en kilde til mat av primær betydning for mennesket, fortrengt i dette av sin hjemlige etterkommer, grisen . _ På grunn av den nære forbindelsen med mennesket dukker villsvinet ofte opp, og ofte med hovedroller, i mange folkeslags mytologi .

Beskrivelse

Dimensjoner

Voksne eksemplarer måler opp til180 cm i lengde, for en mankehøyde som kan berøre en meter og en maksimal vekt på omtrent en kvintal [3] . Imidlertid er det store variasjoner i størrelse og vekt avhengig av underarten , med en tendens til å øke de nevnte parameterne i retning sørvest/nord-øst: de spanske prøvene av villsvin overstiger faktisk sjelden 80 kg i vekt , mens det i Russland er nyheter om prøver som veier mer enn 250 kg; mye større størrelse og vekt enn kvinner

I de italienske alpene svinger vekten til de voksne av de såkalte "svarte", emner med mørk, grå-svartaktig pels, mellom 100 og200 kg ; i Sentrum-Sør og på Sardinia er gjennomsnittsvekten ca80–90 kg .

Utseende

Galten har en massiv bygning, med en firkantet kropp og ganske korte og tynne bein. Hver fot er utstyrt med fire høver, hvorav de to fremre, større og mer robuste, hviler direkte på bakken, mens de to laterale er kortere og hviler på bakken kun når dyret går på mykt eller gjørmete underlag, og favoriserer en bedre vektfordeling og hindrer at den synker. Til tross for de små beina, beveger villsvinet seg ganske raskt, vanligvis i trav, og er i stand til å galoppere veldig raskt selv i skogen, for eksempel under en ladning eller en rømning, og følger nesten alltid rette baner.

Halen er hengende og kan måle opptil 40 cm i lengde; den er helt dekket med bust, som danner en hårtot på toppen. Dyret rister det når det er irritert eller irritert, men det bruker det også som fluesmækker.

Hodet, stort og massivt, har en lang konisk snute som ender i en brusk -snute (eller griffin ) som hviler på en muskelskive, noe som sikrer stor bevegelighet og presisjon. Takket være den rike innerveringen har snuten til villsvinet også stor taktil og luktfølsomhet. Snuten er festet til snuten takket være et svært langstrakt prenasal bein, kalt kloakkbenet . Pannen, spesielt hos eldre menn, er praktisk talt vinkelrett på snuten. Halsen er kort og tettsittende og virker praktisk talt fraværende i vintermånedene, med hodet som ser ut til å transplanteres direkte på overkroppen , når dyret er dekket med et tykkere hår.

Øynene er skrå, ganske små og plassert sideveis på skallen , for å sikre villsvinet et så bredt syn som mulig og derfor ikke bli overrasket; synet er imidlertid ganske svakt, til fordel for andre sanser, som lukt og hørsel . Ørene er av middels størrelse og bæres rett.

Dental formel
Øvre bue
3 4 1 3 3 1 4 3
3 4 1 3 3 1 4 3
Nedre bue
Totalt: 44
Permanent tenner på villsvinet
1. fortenner;  2. Hjørnetenner;  3. Premolarer;  4. Jeksler;

Galtens tannsett består av 44 tenner, som avslører opportunistiske spisevaner: tolv fortenner, fire hjørnetenner, seksten premolarer og tolv jeksler. Fortennene og premolarene har en tendens til å falle med alderen, mens jekslene er permanente; disse har en flat form og brukes til å male mat [4] .

Imidlertid er hjørnetennene, ofte også kalt hoggtenner , hovedkarakteristikken til villsvinet. Dette er kontinuerlig voksende tenner, tilstede hos begge kjønn, men bare hos hannen er de store nok til å komme ut av munnen. De nedre hjørnetennene, kalt forsvar , er større enn de øvre, kalt coti . Dypt innebygd i underkjeven kan de nå (hos hannen) til og med 30 cm lange, mens normale lengder mellom 15 og 20 cm regnes som, hvorav mindre enn halvparten stikker ut av munnen; de nedre hjørnetennene vokser med en oppadgående krumning på 180 °, og forstyrrer de øvre hjørnetennene og holder dem alltid skarpe . For lange hoggtenner er en ulempe: ved å bøye seg tilbake blir de ubrukelige som et offensivt våpen. Hoggtennene begynner å dukke opp fra det andre alderen, og i løpet av et år overskrider de nedre de øvre i lengde.

Hos hunnene måler de nedre hjørnetennene alltid mindre enn 10 cm, mens de øvre hjørnetennene er små og vendt nedover; bare hos eldre hunner har de en tendens til å bøye seg oppover. Gniningen mellom øvre og nedre hjørnetenner og mellom øvre hjørnetenner og nedre fortenner, som de matcher, sikrer at hoggtennene alltid holder en skarp kant. Brosmene har en dobbel funksjon: de brukes faktisk både som arbeidsredskaper, for eksempel for å grave i bakken, og som forsvars- eller angripelsesredskaper, for å forsvare seg mot rovdyr eller for å konkurrere med andre eksemplarer i parringsperioden.

Huden er veldig tykk og lite vaskularisert, ofte med tilstedeværelse av subkutane fettputer; det er en ekte rustning, som gjør dyret immun mot insektbitt og tornede planter i undervegetasjonen, og beskytter det mot huggormbitt (med mindre de er plassert i nervesentre, som snuten). Med unntak av enkelte deler av hodet og den nedre delen av bena, er huden nesten fullstendig dekket med stiv bust , blandet med en finere og mykere ullaktig underull, som varmeisolerer kroppen. Busten peker bakover (mot halen) over hele kroppen, bortsett fra på brystet og magen, hvor de peker fremover. På pannen og skuldrene danner pelsen en slags manke, mer tydelig hos noen underarter: når dyret er irritert eller redd, retter den manken, noe som gjør den enda større og mer massiv ved synet enn den faktisk er.

Vinterpelsen, tykk og mørk i fargen, viker i vårmånedene for sommerpelsen, med tap av mesteparten av underull og lys bust. Fargen på pelsen varierer også sterkt avhengig av villsvinbestandene, men den forblir i en rekke farger fra rødbrun til svartaktig: i Sentral-Asia er det en uvanlig overflod av hvitaktige eksemplarer (men ikke albinoer ), i Russland rødlige dyr er hyppige i vest, mens svartaktige eksemplarer florerer i Manchuria . Sporadisk (omtrent tre individer av hundre) har villsvin med mørke flekker av forskjellige størrelser blitt sett: denne recessive mutasjonen er et resultat av kryssinger med tamsvin.

individer, som vist av studier utført på syttitallet , har høyere normale" slektninger, siden pelsen deres er mindre varmeisolerende. Villsvinets rop er gryntet, veldig likt grisens : overfor en fare fnyser dyret imidlertid støyende fra neseborene og avgir en guttural rumling. Hvis den blir fortrengt eller skremt, avgir imidlertid villsvinen et skarpt stønn.

Biologi

Atferd

Dette er dyr med crepuskulære og nattlige vaner: i løpet av dagen hviler villsvin liggende i hull i bakken som de selv graver med snuten og hovene blant buskene, for så å forstørre dem med slitasje. Om vinteren er disse hullene ofte fylt med greiner og tørre blader. Det finnes også mange hvilepunkter langs rutene dyrene reiser i løpet av natten, som forbinder forsøksområdene med hovedhiet og drikketrauene. Noen individer har blitt observert som river opp det høye gresset og sivet og deretter plasserer dem mellom de lave grenene og buskene, på en slik måte at de skaper tilfluktsrom: i denne forstand ville villsvin være blant de svært få hovdyrene (sammen med andre suidae) ) å bygge seg selv en hi [5] .

Villsvin er sosiale dyr, som lever i grupper bestående av rundt tjue voksne hunner med ungene sine, ledet av den eldste purken: i noen områder med stor matrikdom er det imidlertid grupper som inkluderer mer enn 50 dyr, ofte frukt sammenslåing av flere grupper. Eldre hanner lever et ensomt liv mesteparten av året, mens yngre hanner som ennå ikke har parret seg har en tendens til å samles i små grupper. Hver gruppe okkuperer sitt eget territorium, som strekker seg over et område på rundt tjue kvadratkilometer og er avgrenset av luktende sekreter fra labial- og analsonene: hannenes territorier er vanligvis større enn hunnenes, til og med dobbelt så store . Generelt forblir gruppen i samme territorium så lenge ressursene er tilstrekkelige for deres levebrød, og forlater den deretter på jakt etter rikere områder med mat hvis mattilgjengeligheten reduseres: dette forklarer den plutselige opptredenen av villsvin i områder hvor historisk deres tilstedeværelse ikke har vært er overveid.

De ulike eksemplarene kommuniserer med hverandre gjennom et bredt spekter av lyder, som inkluderer en rekke grynt på ulike frekvenser, samt rop og brøl som kan ha som funksjon å kommunisere deres tilhørighet til en gruppe eller viljen til å parre seg og slåss. [6] : emisjonen av lyder er også ledsaget av luktekommunikasjon gjennom kroppslukt eller kjertelsekret. Ofte praktiserer prøvene fra den samme gruppen en slags pleie , som gjensidig jevner ut håret på ryggen med tungen eller snuten.

Villsvin er kjent for sitt aggressive temperament: Når de blir overrumplet eller havnet i et hjørne, angriper disse dyrene, selv om de er skadet eller svekket, uten å tenke to ganger, kjemper hardt og viser seg å være svært farlige. Den forskjellige formen til støttennermene hos de to kjønn forårsaker også en annen reaksjon i møte med fare: mens hannen lader seg med hodet ned, og deretter skjærer oppover og sidelengs, for å sløye aggressoren, kaster hunnen seg på fiende, holde munnen åpen og bite ham gjentatte ganger, ofte rasende på kroppen hans selv etter å ha landet ham.

Til tross for den populære troen på at det blir sett på som et skittent dyr, tar villsvinet stor vare på hygienen: vanen med å rulle seg i gjørmen, kalt insoglio, er den første handlingen som dyret utfører etter å ha våknet og har den doble funksjonen for å forfriske kroppen i de varme månedene, også beskytte den mot solbrenthet, og for å fremme helbredelsen av de mange mer eller mindre alvorlige sårene som dyret får i kamp eller gjennom enkel bevegelse i den tornede undervegetasjonen. For å skrelle av den tørkede gjørmen, gnir dyret seg med jevne mellomrom mot vertikale flater, som steinblokker og trestammer (spesielt eik og graner ). Der det ikke er vannbassenger som egner seg til oppdrett, får villsvinet det ved å riste jorda med snuten og tisse, for så å rulle inn den oppnådde blandingen.

Predators

Villsvin er store og sterke, og nøler ikke med å angripe hvis de blir forstyrret: av denne grunn er det ganske sjelden at et rovdyr velger å jakte på disse dyrene, hvis han har andre mindre krevende arter. Hovedrovdyret til villsvin er mennesket; i regionene der de to artene lever sammen, jakter tigre imidlertid også villsvin, og svir ned ovenfra og avslutter dem med å bite strupen, for å hindre dyret i å reagere og gå til motangrep. [7] .

Ulven jakter også på villsvinet: selv om de har en tendens til å livnære seg på ungene som blir stående uten tilsyn, lever noen lokale ulvebestander (inkludert de italienske [8] , sibirske og spanske ) vanligvis også voksne villsvin. Jaktmetoden er sjelden satt på et direkte angrep på villsvinet, som ville reagere med å lade med hodet ned: angrepene skjer vanligvis bakfra (med noen ulver som distraherer dyret) og er rettet mot det myke kjøttområdet på perineum , forårsaker dyrets død ved blødning. Det har vist seg at ulvens dukke opp igjen i de italienske alpene har ført, i dalene der den har slått seg ned, til at hunnene og de unge villsvinene har forsvunnet (vanligvis migrert til de nærliggende dalene), og etterlot bare hannene som kan motstå ulver [9] . Ulvjakt gjør villsvin mer aggressive mot enhver hund [10] [11] .
Andre villsvin-rovdyr er: bjørner , spesielt nær vinteren, når de trenger å øke fettlagrene sine; leopardene ; _ stripete hyener , selv om bare de større underartene kan jakte på voksne villsvin [12] , og krokodiller .

Strøm

Dette er dyr med et altetende og svært variert kosthold, som vist av det blandede tannsettet og den dårlig spesialiserte magen , med bare to rom, i motsetning til de tre av pekariene og de fire av drøvtyggere . Selv om den hovedsakelig lever av plantemateriale, som eikenøtter (i de periodene hvor disse er spesielt rikelig spiser villsvinet praktisk talt ingenting annet), frukt , bær , knoller , røtter og sopp , forakter ikke villsvinet å supplere kosten fra tid til annen med materiale av animalsk opprinnelse, som insekter og andre virvelløse dyr , egg og noen ganger til og med kjøtt og fisk , disse kommer hovedsakelig fra kadaver som er gravd opp eller funnet i nærheten av vann.

Fra tid til annen jakter villsvin aktivt, og velger små dyr som frosker og slanger , men også byttedyr av en viss størrelse, som fjøs og lam . Deres fine luktesans lar deg lukte mat selv om den er under jorden.

Reproduksjon

Avhengig av klimaet og tilgjengeligheten av mat, kan hunnen gå i brunst fra én til tre ganger i året, med tre dagers brunst over tre ukers sykluser [13] : i Italia er fødslene konsentrert om våren og på slutten av sommeren. Hunner har en tendens til å synkronisere brunstsyklusen sin, på en slik måte at de avler opp valper i samme alder, og maksimerer sjansene for å overleve avkommet.
I løpet av parringsperioden forlater hannene det ensomme livet for å slutte seg til grupper av hunner, og reiser ofte store avstander i kjølvannet av de duftende sporene og ikke spiser eller hviler for å nå en så snart som mulig: når gruppen er nådd, først av alle hannen ønsker å drive bort de unge hannene som fortsatt skal være sammen med hunnen.

Tilstedeværelsen av mange voksne menn i en gruppe genererer imidlertid spenninger som ofte resulterer i bitre kamper. Før selve kampen utfører hannene en rekke truende ritualer, som består i ansikt til ansikt mellom de to utfordrerne, som begynner å sprøyte urin og skrape bakken, skravle med tenner og skummende spytt for å skremme motstanderen; bare hvis dette ritualet ikke tar motet fra noen av de to mennene, går man over til de facto-veiene. I løpet av paringsperioden utvikler hannsvinene den såkalte "rustningen", det vil si en fetthudsfortykning som dekker nakke og skuldre opp til høyden av siste ribbein , for å forsvare seg i kampene; under kampen kolliderer faktisk hannene hode mot hode og parerer slagene med rustningen. Dette avverger imidlertid ikke risikoen for alvorlige skader, selv om de er svært sjelden dødelige.

Når vinneren er utpekt, begynner frieriet : hannen, som avgir en lyd som ligner på brølet fra en forbrenningsmotor , begynner å jage den nærmeste hunnen. Når den har nådd den, begynner den å massere ryggen og hoftene på en ganske grov måte med snuten, samtidig som den avgir spesielle lyder på en rytmisk måte: på denne måten blir den parringsklare hunnen immobilisert, som om den er hypnotisert, slik at mann for å bestige henne. Parringen varer omtrent fem minutter og finner sted mange ganger og med mange hunner (opptil åtte for de sterkeste og mest spreke hannene), til slutten av hunnens brunst: på dette tidspunktet forlater hannen gruppen og vender tilbake til sitt

Villsvinens drektighet varer i ca 115 dager. Nær fødselen isolerer hunnen seg fra resten av gruppen for å bygge et hi i tykt av vegetasjonen, lik sengene hun vanligvis bruker om natten. Denne hi har ofte en åpning som vender mot sør, slik at den bedre kan varmes opp av solstrålene. I dette hiet fødes valpene, som varierer i antall fra tre til tolv for hvert kull. Ved fødselen har ungene øynene åpne og sliter med å finne en av de tolv mors brystvortene, arrangert i to rader langs hunnens mage: i tilfelle av spesielt rikelig kull er de svakeste villsvinene derfor skjebnebestemt til å dø av sult. .

Valpens pels er brunaktig eller rødlig, med gulaktige hårspisser, noe som bidrar til å få den til å virke lysere enn den faktisk er: på ryggen og sidene er det 4-5 horisontale striper i en farge som spenner fra hvit til beige , som gir en sterk kryptisk effekt på undervegetasjonen og på jordens døde bladdekke. Ytterligere striper er tilstede på skulderen og på ryggen, mens flekker av samme farge kan være tilstede på snuten til valpen: Arrangementet av stripene varierer fra individ til individ, slik at det er mulig å gjenkjenne unge villsvin individuelt.

Den første uken etter fødselen forlater villsvinen svært sjelden hiet med ungene, og hvis hun gjør det, passer hun på å skjule kullet ved å dekke det med greiner og blader under fraværet. Hunnene er ekstremt beskyttende mot avkommet sitt og under avl av kullet blir de farlige da de angriper med kraftige bitt på bena og kroppen enhver inntrenger som for dem kan utgjøre en fare for avkommet, det være seg et farlig rovdyr eller selv bare en besøkende går gjennom skogen. Hvis et barn blir stjålet fra dem, jager hunnene kidnapperen i galopp i flere kilometer.

En uke gamle er ungene i stand til å følge hunnen i bevegelsene hennes, og kommer tilbake til hiet bare om natten. Ved to ukers alder begynner de små villsvinene å rote i bakken og smake fast føde, men fortsetter å suge morsmelk til de er tre måneder gamle: avvenning kan sies å være fullført først etter den fjerde måneden, og det er først senere, dette målet er at hunnen og ungene (som like rundt den fjerde måneden mister sin unghårfarge for å få den subadulte fargen) går tilbake til sin opprinnelige flokk.

Uavhengighet oppnås rundt den syvende måneden av livet; ungene har imidlertid en tendens til å bli hos moren selv opp til ett års alder, når de blir jaget bort av voksne hanner som er ivrige etter å pare seg med hunnen. Hunnene blir kjønnsmodne rundt halvannet år av livet, mens hannene er senere og ikke fullfører utviklingen før andre års alder: de klarer imidlertid sjelden å pare seg før femte års alder, på grunn av konkurranse med andre eldre og sterkere hanner [14] .

Forventet levealder for villsvin i naturen er rundt ti år, mens de i fangenskap kan nå det trettiende året [15] .

Utbredelse og habitat

Distribusjon

Villsvinet er hjemmehørende i Eurasia og Nord-Afrika og var også utbredt i England og Irland i historisk tid [16] . Det sterke jaktpresset som dette dyret praktisk talt alltid har vært utsatt for av mennesker forårsaket at det forsvant fra de britiske øyer sannsynligvis i løpet av 1200-tallet , for så å bli gjeninnført der flere ganger mellom 1610 (av kong James I ) og 1700 : disse forsøk på å gjeninnføre villsvinet resulterte imidlertid alltid i feil, da jaktpresset på de introduserte bestandene alltid var større enn reproduksjonsraten til sistnevnte.

Villsvinet ble også importert av spanjolene i Nord- Amerika rundt midten av det sekstende århundre : det har naturalisert seg i store områder av USA , hvor det er kjent under det daglige navnet razorback [17] . I 1900 var villsvinet forsvunnet fra Danmark , Tunisia og Sudan , mens det var på randen av utryddelse i Tyskland , Østerrike og Russland . Den franske villsvinbestanden holdt seg derimot stabil.

Fra 1950 vendte villsvinområdet tilbake for å utvide seg, og disse dyrene fikk tilbake store deler av utbredelsen, og spredte seg nordover til Archangel , så vel som i Danmark og Sverige , takket være rømmingen av prøver avlet i fangenskap og senere gjenvillet [18] . Den demografiske eksplosjonen av villsvinet i etterkrigsårene skyldes en rekke sammenhengende årsaker: blant disse er den viktigste avfolkningen av landlige og midtfjellsområder på grunn av den enorme migrasjonsstrømmen mot urbane områder, med påfølgende forlatelse av store landlige områder som umiddelbart ble rekolonisert av innbyggerne i skogen, inkludert villsvinet [19] .

I Italia er arten utbredt, om enn med et diskontinuerlig utbredelsesområde, fra Aostadalen til Calabria , så vel som på Sardinia , Sicilia , øya Elba og andre småøyer, hvor den imidlertid har blitt introdusert av mennesker. Mindre tallrike bestander møtes i noen pre- alpine regioner og i fjellene i Lombardia , Veneto , Trentino og Friuli [20] . Den siste tiden har ekspansjonen av villsvin også funnet sted i Sør-Amerika Opprinnelig var tilstedeværelsen av villsvin begrenset til Argentina og Uruguay, sistnevnte et land med få innbyggere, ca 3,5 millioner. Villsvinet, verraco på spansk og javalí på portugisisk, begynte å flytte fra Uruguay til sør i Brasil, på grunn av fraværet av naturlige rovdyr. For tiden, etter å ha passert gjennom Paraná, en sør-brasiliansk stat, er den utbredt i Santa Caterina og Rio Grande del Sud; det er også sett i delstaten Sao Paulo. Villsvinjakt har vært autorisert i Brasil siden januar 2013 . Villsvinet lever nå i hele Nord-Amerika (inkludert Alaska og Canada), hele Russland og hele Sør-Amerika.

Villsvinet har blitt inkludert i listen over hundre svært skadelige invasive arter , trukket opp på planetarisk nivå.

Makroregioner Tilstedeværelse Merk
Afrika opprinnelig spesielt i det sentrale området
Nord Amerika introdusert spesielt USA og Mellom-Amerika
Sør Amerika introdusert vidt tilstede
Antarktis fraværende
Asia opprinnelig spesielt Sørøst-Asia, det indiske subkontinentet og Fjernøsten
Europa opprinnelig utbredt tilstede, med høy tetthet, mindre tilstede i Nord-Europa
Oseania introdusert hovedsakelig øst- og nordkysten

Habitat

Europeiske villsvin er typiske innbyggere i godt modne skoger og spesielt eikeskoger , mens de afrikanske og asiatiske underartene ser ut til å foretrekke åpne og myrlendte områder . Generelt viser imidlertid villsvinet seg å være svært tilpasningsdyktig når det gjelder habitat og koloniserer praktisk talt alle typer tilgjengelige miljøer, inkludert det urbane hvor det lett kan finne mat i avfallsbeholdere (se nedenfor). I territoriene okkupert av villsvin må det imidlertid alltid være en vannkilde, som dyret aldri forviller seg særlig langt fra.

Derfor unngår villsvinet ørkenen , steinete områder og de med mye snøfall, hvor det er ubehagelig for dyret å rote seg. Villsvin tåler imidlertid kulde veldig godt (de motstår temperaturer på titalls minusgrader), mens de er mindre tilpasningsdyktige til alt for varmt klima, hvor de viser tegn på lidelse: fuktigheten i miljøet interesserer dem relativt lite. , takket være den svært isolerende pelen.

Taksonomi

Taksonomien til arten har alltid vært ganske kontroversiell, og nye metoder for systematisk undersøkelse har ikke bidratt til å gjøre situasjonen klarere, og stiller forskere foran nye og uventede resultater.

Den tradisjonelle klassifiseringen gjenkjenner mange underarter av villsvin, hovedsakelig differensiert på grunnlag av formen og lengden på tårekanalene: sistnevnte ser ut til å være generelt kortere i den asiatiske underarten enn i den europeiske underarten [21] . Derfor, ved å bruke lengden på de nevnte kanalene som et taksonomisk kriterium, er de klassifiserte underartene:

Med den parallelle utviklingen av midlene for fylogenetisk undersøkelse og analysen av mitokondrielt DNA for taksonomiske formål, ble en ganske klar oversikt over artens evolusjonsbane definert, på grunnlag av hvilke tallrike populasjoner klassifisert som underarter faktisk viste seg å være former. av villsvin utviklet seg etter introduksjonen av mennesker i arkaiske tider av eksemplarer som tilhører forskjellige underarter, eller resultatet av krysninger med prøver av griser rømte fra fangenskap [22] : lokaler til slekten førte til undertrykkelse av mange underarter "tradisjonelle". De seksten offisielt anerkjente underartene var derfor følgende:

På sin side er disse underartene uoffisielt delt inn i fire grupper:

Denne nye klassifiseringen er imidlertid langt fra å avklare ideene, ettersom det også er forskjeller på kromosomnivå mellom de forskjellige rasene: det ser faktisk ut til at den vestlige rasen villsvin (blant som er inkludert de som er utbredt i Europa , med unntak av det sardiske villsvinet) har de 36 kromosomer, mens villsvinene fra de andre rasene har 38. Prøvene med 36 og 38 kromosomer kan imidlertid parre seg uten problemer, og gi fruktbare avkom med 37 kromosomer [24] .

Det var tre opprinnelige underarter av villsvin som levde i Italia: Sus scrofa majori i Maremma , Sus scrofa meridionalisSardinia og en annen underart utbredt i den nordlige delen av landet, som ble utryddet før den ble vitenskapelig beskrevet [25] . Deretter ble halvøypopulasjonene av villsvin forurenset med introduksjon for jaktformål (i kraft av deres større størrelse) av prøver fra Ungarn , som deretter ville blande seg med de innfødte populasjonene. De elektroforetiske analysene ville imidlertid antyde at det ikke ville være en ekte hybridisering: underarten majori ville faktisk ikke være noe mer enn en økotype av den nominelle underarten av villsvin, tilpasset livet i middelhavsmiljøet [26] [ 27] [28] [29] .

I følge en litteratur som er akseptert av det meste av det italienske vitenskapsmiljøet og av noen undersøkelser, var den italienske befolkningen i Sus Scrofa fram til 1915 null og begrenset til Maremma og Sardinia, gitt mangelen på gunstige territorier hvor man kan bosette seg og en overdreven jaktavgift . Gitt at villsvin har en årlig reproduksjonsrate som varierer fra 120 % til 200 % (bortsett fra i noen gunstige tilfeller når den til og med når 300 %), fravær av jakt i flere år og forlatelse av fjellterritorier på grunn av krigshendelser, anslås det. at befolkningen med fransk opprinnelse passerte de vestlige Alpepassene (spesielt i Val di Susa og i dalene i provinsen Cuneo) og slo seg ned i hele Nord-Italia. Derfor kan det utledes at villsvinjakt i Italia, med unntak av sardinske og Maremma-territoriene, har en nyere tradisjon.

Når det gjelder den sardinske befolkningen, har imidlertid de samme studiene vist et klart skille mellom de kontinentale populasjonene både på et morfologisk og genetisk nivå, noe som tyder på at, som også skjedde i andre typiske arter på øya, den sardinske villmarken. villsvin er ikke en innfødt art på øya, men stammet fra semi-tamgriser importert av mennesker til Sardinia i antikken og på et tidlig stadium av domestisering [30] .

Forholdet til mannen

I skogkledde miljøer hvor arten er urfolk, spiller villsvinet en fordelaktig handling, da dets kontinuerlige gravearbeid i overflatelaget av jorda bidrar til lufting av jorda, til å redusere tilstedeværelsen av skadelige insektlarver Reduksjonen av habitatet har imidlertid resultert i konsentrasjonen i begrensede områder av et stort antall dyr, noe som i det lange løp forårsaker skade både på tredekket (som konsumeres og ikke fornyes fordi frø og unge planter også konsumeres . ) at til tilstedeværelsen av dyr i området: det er spesielt påvist en sammenheng mellom den massive tilstedeværelsen av villsvin og nedgangen i antall hjortevilt som er tilstede i området, samt ulike arter av Galliformes , som f.eks. orrfugl , rapphønen og fasanen [31] [32] .

I områdene hvor dette dyret er introdusert, viser det seg imidlertid å være skadelig, da det erstatter andre arter av sudae og peccary som kan finnes i området og ødelegger skogområdene med sin kontinuerlige utgraving [33] . Det forårsaker også tilbakegang og forsvinning av mange arter av krypdyr , amfibier og landfugler , ettersom den livnærer seg aktivt på både dyr og egg: av denne grunn, i mange områder hvor dette dyret har blitt introdusert, organiseres det med jevne mellomrom vitser. redusere antallet drastisk [34] [35] .

Hvis habitatet deres grenser til landlige områder, nøler ikke villsvin med å forlate skogdekket om natten og begi seg ut i plantasjene, hvor de i tillegg til å hamstre de kultiverte produktene også ødelegger landet med utgravningen, og forårsaker til og med betydelig skade [36] : i enkelte områder tildeles enda mer enn 80 % av midlene til erstatning av skader forårsaket av vilt til saker som gjelder skader forårsaket av villsvin [37] .

I områder med sterk menneskelig tilstedeværelse, derimot, kan villsvin forlate skogen for å forlate seg til natt- eller morgenturer i urbane forsteder eller på søppelfyllinger, hvor de ikke nøler med å spise på det organiske materialet som finnes i søppelet og kan forårsake skade på kjøretøy som til slutt passerer i sone. [38] [39]

Villsvinet i mytologien

Alltid verdsatt som en kilde til mat og "edelt" vilt, men samtidig betraktet som en voldsom og formidabel motstander av primitive bestander, er villsvinet en konstant tilstedeværelse i gamle mytologier.

I kulturen i det gamle Hellas ble villsvinet sett på som et symbol på døden: dette er fordi jaktsesongen for disse dyrene åpnet 23. september, dagen mot slutten av året. Villsvinet var også et symbol på mørket som kjempet med lyset, på grunn av dets nattlige vaner og den mørke fargen på pelsen.

To legendariske villsvin skiller seg ut i gresk mytologi: den første er den velkjente villsvinen til Erimanto , et veldig grusomt dyr som Herakles temmet som det fjerde av sine tolv arbeid , mens det andre er det kalydonske villsvinet , et mektig dyr sendt til jorden av Ares som straff for Adonis og drept i den kalydonske jakten, der de fleste av heltene i gresk mytologi deltok.

I keltisk mytologi ble villsvinet i stedet betraktet som dyresymbolet på guddommeligheten Arduina [40] [41] og var hellig for guden Lug, ofte avbildet med et villsvin ved sin side. Villsvinet var et hyppig heraldisk symbol på keltiske krigere, funnet over hele Europa heist på insignier eller avbildet på skjold og våpen; det har vært keltiske legender om kamper mellom helter og villsvin med eksepsjonell styrke og voldsomhet, og mange mytologiske historier, som for eksempel Fionn mac Cumhaill i irsk mytologi , er sentrert rundt jakten på dette dyret. Også blant kelterne var myten om det hvite villsvinet ansett som en magisk bærer av en epoke med velstand og velvære.

Selv blant de italiske populasjonene var villsvinet et heraldisk symbol assosiert med styrke, mot og tapperhet i kamp: på de samnittiske og romerske skjoldene ble den ofte avbildet som et avdelingsemblem.

I norrøn mytologi er villsvinen assosiert med fruktbarhet og er en trofast følgesvenn av gudene Freyr (hvis villsvin heter Gullinbursti ) og Freia (hvis villsvin heter Hildisvíni ): det antas at figuren til Freyr med hans villsvin ble forvandlet da. i kristendommen i San Nicodemo da Cirò eller Sant'Antonio Abate , begge ofte avbildet i selskap med dette dyret.

I Sassanid-imperiets Persia ble villsvin ansett som verdig respekt som modige skapninger og foraktende for fare, så mye at adjektivet Boraz eller Goraz (villsvin) ble lagt til en persons navn for å understreke deres mot i kamp.

I indisk mytologi representerer villsvinet Varāha , den tredje avataren til Vishnu .

Domestisering av villsvinet

Domestiseringen av villsvinet spores generelt tilbake til forskjellige uavhengige hendelser, som skjedde ved flere anledninger i Kina , Tyrkia , Mesopotamia og Thailand for mellom 8000 og 4000 år siden: denne arten ble valgt fordi, selv om den viste seg å være ganske aggressiv, den viste rask vekst, den reproduserte seg lett i fangenskap (og ga dessuten mange kull), men fremfor alt var den ikke spesielt krevende fra fôringssynspunktet, da den kunne livnære seg på det oppdretteren kastet [42] .

Over tid hadde den en tendens til å favorisere mindre aggressive blodlinjer med en større tendens til masse i form av kjøtt, noe som førte til nesten fullstendig forsvinning av hoggtenner og bustete dekke og til økning i størrelse og dermed legge grunnlaget for hva han senere ville bli den vanlige tamgrisen .

Først på 1700-tallet startet selektiv og intensiv svineavl. Inntil den tid ble grisene holdt i semi-frihetsregime, og gjorde seg derfor ekstremt utsatt for kryssing med villsvin : disse grisene var derfor fortsatt veldig like villsvin i utseende, med langt hår og brun hudfarge. Tidskronikker rapporterer gjennomsnittsvekter på rundt femti kilo i det fjernede dyret, som signaliserer en stagnasjon fra domestiseringsøyeblikket: dyr i et tidlig stadium av domestisering har faktisk alltid en tendens til å redusere størrelsen sammenlignet med vill bestand.

Lanseringen av et nytt konsept for intensiv oppdrett i innhegninger muliggjorde en mer nøyaktig og sikker utvelgelse av avlsdyrene, rettet mot å øke størrelsen, redusere aggresjonen og en større tendens til å konservere kjøtt (enn hos villsvin, så vel som i semi- ville griser, det forfaller veldig raskt ) : dette utvalget førte til anskaffelsen av den første ekte rasen av tamgris i 1805 , i England .

Domestiseringen av grisen er imidlertid ikke en fullstendig vellykket prosess: griser som flykter fra fangenskap sliter ikke med å leve i naturen og blir ville i løpet av noen få generasjoner, noe som gir opphav til ville populasjoner. Disse dyrene kan imidlertid ikke defineres som villsvin (akkurat som ville hunder ikke er definert som ulv ), av ulike grunner:

Sammenlignet med tamsvin har imidlertid disse villgrisene mer slanke og langstrakte bein og hodeskaller og er utstyrt med hoggtenner, mens halen ikke krøller seg, men er rett og henger mot bakken. [43] . Villsvin parer seg ofte med tamsvin som slippes ut i naturen; fra denne foreningen er det født eksemplarer som fysisk ligner tamsvinet, men som har karakteristika av villsvinet som en pels, om enn mindre tykk enn den til sistnevnte og de store støttenner. Et eksempel på en hybrid er den berømte " Hogzilla ", et eksemplar fanget i 2004; etter den har andre store eksemplarer blitt sett og fanget. [44] .

Jakt og kommersiell bruk

Siden mesolitikum har mennesket aktivt jaktet villsvin for sin næring: oppfinnelsen av pilen gjorde jakten på disse dyrene mye mindre farlig, siden det er risikabelt for en mann, selv om den er bevæpnet med spyd eller kniver, å møte nærkamp med et stort villsvin. .

I det gamle romerske samfunnet og i middelalderens Europa var villsvinjakt en daglig aktivitet for å brødfø seg selv. Å drepe en stor hann ble ansett som en prøve på motet, ettersom disse dyrene blir farlige når de blir såret: Dette demonstreres av det faktum at drapet på en villsvin med et spyd av Karl den Store i 799 også blir verdsatt som en frekk handling av paven . Leo III .

Imidlertid ble villsvinjakten vanligvis drevet på hesteryggen, ved hjelp av store mynder og molossere . Hunder ble ofte utstyrt med store nettinghalsbånd som et forsvar mot dyrebitt: disse halsbåndene ble noen ganger utvidet til å dekke dyrets overkropp eller hode. Hundene hadde som funksjon å svekke dyret ved å bite og jage det, til det falt utmattet sammen på et sted hvor jegeren kunne ha gjort det ferdig på nært hold.

Utviklingen av skytevåpen gjorde villsvinjakten mye mindre farlig; adelsmenn drepte derfor enkelt hundrevis av dyr, og tvang deretter lokalbefolkningen (som vanligvis var forbudt å drepe dyr, selv om de skadet avlingene deres) til å kjøpe kjøtt eller betale bompenger med villsvinkjøtt. Med slutten av absolutismene vendte de nødlidende bøndene seg til vilt for å integrere det lille de kunne få fra landet sitt: dette førte til desimering av villsvinet i det meste av dets europeiske utbredelsesområde.

I industriland praktiseres jakt på dette dyret som en hobby , og villsvin avles ofte for å selge kjøttet sitt, både ferskt og i form av pølser . Faktisk regnes villsvinkjøtt som en delikatesse i mange områder (tenk bare på pappardelle med villsvin ): selv om kjøttet på markedet generelt kommer fra gårder eller i alle fall fra kontrollerte og derfor sunne populasjoner, har forbruket av kjøtt vært koblet villsvin av tvilsom opprinnelse på grunn av spredning av hepatitt E i Japan [45] . Den 8. mars 2013 spredte nyheter om funnet av 27 villsvin forurenset av cesium 137, med verdier 5000 ganger over normen i Valsesia . Helsedepartementet startet undersøkelser som førte til nye saker også i Val Vigezzo . [46] Til tross for den kraftige jakten, har villsvinet aldri vært i reell fare for å bli utryddet, faktisk formerer det seg overdrevent ved å invadere parker og byer, og ignorere menneskets tilstedeværelse. De stive bustene som dekker huden til villsvin har lenge funnet utbredt bruk i produksjon av børster, børster og tannbørster , i det minste frem til oppfinnelsen og storskala bruk av syntetiske materialer til dette formålet, på 1930-tallet [47] : bust fra dyrets hals ble vanligvis brukt til å lage disse gjenstandene, som er mykere og derfor mindre skadelige for tannkjøttet .

Busten har imidlertid en tendens til å tørke ut ganske sakte, og kan derfor favorisere spredning av bakterier på overflaten deres i det lange løp: av denne grunn har de blitt erstattet over tid av syntetiske materialer. Børstene laget med busten til dette dyret, på den annen side (og spesielt de som brukes til oljemaling ), anses som av stor verdi: spissen av villsvinens hår har en tendens til å dele seg i flere deler, slik at den beholder mer farge og å spre det i tykke lag med stor effekt.

Galten på kjøkkenet

Bruken av villsvin i matlaging har veldig eldgamle røtter: vi kan finne det i det gamle romerske kjøkkenet, veldig kjent er for eksempel aper conditum eller det ærlige villsvinet, Apicius snakker også om det i oppskriftsbøkene sine.

Villsvinkjøtt er høyt verdsatt over hele verden, med unntak av de landene der religionen pålegger et forbud mot å smake det som det tilhører en gris : dette er tilfellet i arabiske land eller Israel . I Italia kommer villsvinkjøtt for det meste fra oppdrettede eksemplarer eller ville eksemplarer drept i utlandet, hovedsakelig i Ungarn , Balkan og Sentral-Europa , med unntak av Sardinia, hvor det jaktes i innlandet og konsumeres av øybefolkningen.

Før konsum bør villsvinkjøtt i henhold til loven underkastes trikinoskopisk undersøkelse av det lokale helsetilsynet , og først etter et negativt svar fra undersøkelsen kunne det bli bestemt for salg og konsum [48] : denne normale praksisen implementert av jegere, utføres ikke når det gjelder prøver drept av krypskyttere, som i de fleste tilfeller bruker kjøttet fra det drepte dyret til familiekonsum og nekter å bære kostnadene ved undersøkelsen.

Villsvinkjøtt er kjent og verdsatt, siden det kombinerer smaken av svinekjøtt med smaken av vilt. Siden den er ganske fibrøs, er den spesielt egnet for tilberedning i panne, som for eksempel gryteretter, gryteretter eller sauser (for eksempel pappardelle med villsvin eller villsvin alla Maremma ): den ser imidlertid ikke dårlig ut selv i steker eller kjøtt på spidd. , så lenge den utsettes for spekk for å gjøre den mindre tørr: ofte blir de små, ansett som spesielt velsmakende av kjennere, stekt hele, etter å ha fjernet innvollene. For deres pulpineness foretrekkes kuttene av villsvinbenet, men i noen områder anses til og med kjøttet på hodet som en delikatesse.

Som vilt er det praktisk å utsette kjøttet for marinade før tilberedning, for å unngå ubehagelige hint av vilt i kjøttet når du skal smake på det (i vann, eddik, vin eller melk). På den annen side praktiseres vanligvis ikke modning på villsvinkjøtt, også fordi det har en tendens til å bli dårlig mye raskere enn andre typer kjøtt. Nettopp den nevnte grunnen, med det påfølgende behovet for å kunne bevare overflødig kjøtt så lenge som mulig når frysing ennå ikke fantes, har ført til at, spesielt i det sentrale Italia , ble det populært å fylle kjøttet til dette dyret. stige til den berømte og dyrebare villsvinskinker og salami.

Galten i heraldikk

Villsvinet er ganske vanlig i heraldikken i enkelte områder, for eksempel Sør - Tyskland og Nord-Italia : Det kan imidlertid også finnes i våpenskjoldene til enkelte områder i Sør-Italia . For eksempel er dette dyret representert i våpenskjoldene til byene Benevento og Apricena (kommunen i provinsen Foggia hvis navn stammer fra det latinske aper , "villsvin", og cena , "cena", med henvisning til en stor bankett som, ifølge en legende, ble holdt i nærvær av keiser Frederick II for å feire fangsten av et enormt villsvin) og av en provins i kongeriket Napoli , Abruzzo Citra , samt i frakken til våpen til korrespondenten til sistnevnte, provinsen Chieti . Når det gjelder det sentrale Italia, vises villsvinet i våpenskjoldet til Labro kommune ( RI ).

Villsvinet representerer generelt styrke og mot i kamp. Dens tilstedeværelse i våpenskjoldene er vanligvis assosiert med tilstedeværelsen i tidligere tider i området til galliske eller keltiske stammer , som var spesielt viet til villsvinet fordi de var knyttet til det både av religiøse bånd (som allerede nevnt ovenfor, villsvinet var det totemiske dyret til mange barbariske stammer) og mat, ettersom villsvinjakt var en av de viktigste kildene til levebrødet til disse bestandene (bare tenk på Asterix -sagaen , der hvert eventyr til de to hovedpersonene avsluttes med et stort bord basert på stekt villsvin).

De gamle romerne lånte bruken av dette dyret i heraldikk av de galliske stammene som slo seg ned i Po-dalen . Faktisk hadde minst tre romerske legioner ett av disse dyrene som emblem: Legio I Italica , Legio X Fretensis , Legio XX Valeria Victrix . Den andre av de tre var involvert i den første jødekrigen , og ifølge noen teorier ville massakrene og ødeleggelsene som ble utført i Judea under skiltet som viser villsvinet være blant årsakene til den jødiske aversjonen mot alt som er svin.

Villsvinet (i form av en halvlang purke ) er også et av symbolene til byen Milano : som rapportert i boken Emblemata av Andrea Alciato , utgitt i 1584 , under utgravningene for å bygge forsvarsmurene til by ble et av disse dyrene avdekket [49] . Utover de legendariske motivasjonene, er det grunn til å tro at valget falt nettopp på dette dyret siden den keltiske stammen Aedui , bosatte seg i området der byen ble bygget og sannsynligvis blant dens grunnleggere, hadde villsvinet som et totemisk dyr [ 50 ] . Villsvinet som er avbildet i våpenskjoldet, har imidlertid en uvanlig ullen fleece: dette skyldes sammensmeltningen av dyret med væren , totemisk dyr fra den andre grunnleggerstammen av byen, nemlig biturigenes [51] . Nettopp denne " mediolanuta-purka " ville være opprinnelsen til det latinske navnet på byen Milano, Mediolanum : man er imidlertid mer tilbøyelig til å tro at navnet på byen stammer fra et keltisk toponym som betyr "midt på sletten ".

Symbologi: villsvinet i populær kunst og kultur

I keltisk kunst , spesielt gallisk , er villsvinet et spesielt representativt emne, mye brukt, spesielt som militære insignier , med en sakral rolle, veldig lik den romerske ørnen . Dyret dukker også ofte opp i monetær ikonografi (hvor det ikke utmerker seg) og i arkeologiske funn av avguder (ved kjente helligdommer) og i førromerske keltiske skulpturer (f.eks. Verracos ). Stilistisk skildrer keltisk kunst villsvinet i en veldig stilisert form, men alltid med ryggkammen, forstått som et symbol på forsiktighet, veldig tydelig. [52] Villsvinet er et dyr som, takket være sin spredning og sjarm, alltid har hatt en sterk symbolverdi for de førromanske populasjonene, inkludert gallere og keltere, hvorfra det ble beundret og ofte idolisert som et hellig dyr , inkarnasjonen av en Gud. Fra hinduer til de hedenske folkene i Sentral-Europa var villsvinet symbolet på en ukuelig livskraft, skaper og ødelegger, med ukuelig mot og vill natur: av disse grunner er det ofte forbundet med Moder Gudinne . I denne forstand, sammenlignet med figuren til Hun som ga liv til verden, blir villsvinet et symbol på fruktbarhet og kvinnelig styrke, graviditet og ny fødsel. [53] På den annen side, gitt sin styrke og sin krigerske natur, er villsvinen assosiert med det mannlige prinsippet til Solen. Ofte et symbol på kamp, ​​fulgte den krigerne i deres virksomheter, og forsikret dem styrke og beskyttelse: vi ofte finn figuren til villsvinet på romerske bannere, spyd og krigsredskaper. På samme måte pleide kelterne å spise villsvinkjøtt før de gikk i kamp. For sin vandring i skogen fikk dette dyret en dobbel verdi blant den keltiske befolkningen: kaos, krig og styrke på den ene siden, men også evnen til å vekke den åndelige siden, håndtere ånder og føle andre dimensjoner, og død. [54] Gitt dualiteten til symbolet, klassisk av førkristne kulter som ikke forutså et godt og et onde, ble dyret tolket av kristendommen med en negativ verdi, og ankom i middelalderen for å representere Satan, og ga dyret en betyr utsatt for bestialitet og brutalitet. [55]

Villsvinet, som demonstrerer sin betydning for de gamle, er hovedpersonen i mange myter i forskjellige kulturer: fra Hercules som møter det i de tolv arbeidene, myten om hvitsvinet i Toscana, transformasjonen av Ares, krigsguden .. ... til de nordiske mytene om Freya , kjærlighetsgudinnen, som beskyttet krigere som bar villsvin i kamp. [56]

Betegnelser

Fellesbetegnelsen for villsvin basert på alder og kjønn er identisk med den som brukes for tamsvin : den voksne hannsvinen (dvs. kjønnsmoden) kan i daglig tale refereres til som villsvin , mens hunnen kalles purke . Ungene kan i stedet kalles smågriser eller villsvin inntil avvenning har funnet sted.

I jaktsjargong brukes begrepet solengo for å indikere (spesielt i Nord-Italia) den voksne hannen til villsvinet: dette er store eksemplarer (over 70-80 kg i vekt) som lever et ensomt liv mesteparten av tiden. år , nærmer seg gruppene av hunner bare i løpet av paringsperioden. Ekstremt farlig for flokkene med hunder som brukes til drevne jakter, solenghiene er svært ettertraktet for trofeet sitt, representert av de store og skarpe hoggtenner (såkalte forsvar ).

Begrepet svart , derimot, brukes for å indikere et villsvin hvis kjønn er ukjent, men som er kjent for å veie mer enn 60 kg i live, siden dette kan oppnås for eksempel gjennom observasjon av fotspor. og pytter av insoglio (pyttene der dyret vanligvis ruller i gjørma).

Begrepet porcastro , også typisk for jaktspråket , indikerer et villsvin som veier mindre enn 60 kg før det blir fjernet: samme begrep brukes i Nord-Italia, i området som går omtrent fra Brescia til Piemonte , for å angi dyr generert av foreningen av en villsvin med en tamsvin purke .

I massekulturen

Merknader

  1. ^ Oliver & Leus , 2008, Sus scrofa , på IUCNs rødliste over truede arter , versjon 2020.2, IUCN , 2020.
  2. ^ DE Wilson og DM Reeder, Sus scrofa , i Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference , 3. utgave, Johns Hopkins University Press, 2005, ISBN 0-8018-8221-4 . 
  3. ^ Haseder & Stinglwagner: Knaurs großes Jagdlexikon . Weltbild Verlag, München 2000. S. 732
  4. ^ Clarke, Dzieciolowski, Batcheler, Frampton (1992) - En sammenligning av tannutbrudd og slitasje og tannsementteknikker ved aldersbestemmelse av New Zealand-vildsvin . Wildl. Res. 19: s. 769-777.
  5. ^ De La Fuente (1983) - Villsvinet . Notatbøkene til Airone nr. 3. L'Airone av G. Mondadori og Ass. Spa
  6. ^ Klingholz, Siegert, Meynhardt (1979) - Die akustische kommunikasjon des europaischen wildschweines (Sus scrofa L.) Zool. Gart. (nf) 49: s. 277-303.
  7. ^ Yudakov & Nikolaev, Amurtigerens økologi [ Kapittel 13] .
  8. ^ Mattioli, Striglioni, Centofanti, Mazzarone, Siemoni, Lovari, Crudele (1992). Ulvenæring i Casentinesi-skogene: forhold til bestandene av tamme og ville hovdyr . Saker fra konferansen om ulven. WWF - Parma.
  9. ^ Graver, Will,Ulver i Russland: Angst gjennom tidene, 2007, s. 222, ISBN  1-55059-332-3 . Hentet 1. mars 2009 (arkivert fra originalen 2. august 2009) .
  10. ^ Maillard, Fournier (1995) - Effekter av å skyte med hunder på størrelsen på rasteområdet for villsvin (Sus scrofa L.) grupper i Middelhavets habitat . Ibex JME 3: s. 102-107.
  11. ^ Gaillard, Vassant, Klein (1987) - Noen kjennetegn ved bestanden i dynamikken til villsvin (Sus scrofa scrofa) i et jaget miljø . Gibier Faune Savage 4: s. 31-49.
  12. ^ Striped Hyaena Hyaena (Hyaena) hyaena (Linnaeus, 1758) , på hyaena.ge , IUCN Species Survival Commission Hyaenidae Specialist Group. Hentet 21. mai 2008 (arkivert fra originalen 28. september 2007) .
  13. ^ Henry GV (1968) - Lengde på brunstsyklus og drektighet hos europeiske villsvin. J. Wildl. Få til. 32: 406-408.
  14. ^ Nowak (1991) - Walker's Mammals of the World , femte utgave. Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press
  15. ^ Jezierski (1977) - Lang levetid og dødelighet i en bestand av villsvin . Acta Theriol. 22 (24): s. 337-348.
  16. ^ Heptner & Sludskii: Mammals of the Sowjetunion Vol. II, Del 2 CARNIVORA (Hyaenas and Cats) . Leiden, New York, 1989 ISBN 900408876 8
  17. ^ Bratton (1975) - Effekten av det europeiske villsvinet Sus scrofa på grå bøkeskog i Great Smoky Mountains nasjonalpark . Økologi 56: s. 1356-1366.
  18. ^ [1]
  19. ^ Saez-Royuela, Telleria (1986) - Den økte bestanden av villsvin (Sus scrofa L.) i Europa . Pattedyr. Åp. 16 (2): 21-25.
  20. ^ Spagnesi M., De Marinis AM (redigert av), Mammals of Italy - Quad. Ulemper. Natura n.14 ( PDF ), Miljøverndepartementet - Nasjonalt institutt for vill fauna, 2002 (arkivert fra originalen 9. juli 2011) .
  21. ^ Clutton-Brock, Juliet, A Natural History of Domesticated Mammals , 1987, s. 208, ISBN  0-521-34697-5 .
  22. ^ Scheggi, Massimo, The Black Beast: Wild Boar Hunt between Myth, History and Current Affairs , 1999, s. 201, ISBN  88-253-7904-8 .
  23. ^ Taipei Zoo / 臺北 動物園 全球 資訊 網
  24. ^ Villsvinprofil , på britishwildboar.org.uk . Hentet 4. februar 2009 (arkivert fra originalen 29. mai 2008) .
  25. ^ Apollonio, Randi, Toso (1988) - Systematikken til villsvinet (Sus scrofa L.) i Italia . Bull. Zoo. 3, s. 213-221.
  26. ^ Boitani, Lovari, Vigna Taglianti (Eds) (2003) - Fauna d'Italia - Vol. XXXVIII - Mammalia III - Carnivora-Artiodactyla . Calderini. Bologna.
  27. ^ Boitani, Mattei, Nonis, Corsi (1994) - Romlige og aktivitetsmønstre for villsvin i Toscana (Italia) . J. Pattedyr. 75: s. 600-612.
  28. ^ Boitani, Trapanese, Mattei, Nonis (1995) - Demografi av en villsvinbestand i Toscana, Italia . Gibier et Faune Sauvage / Vilt og dyreliv 12: s. 109-132.
  29. ^ Randi, Apollinio, Toso (1989) - Systematikken til en italiensk populasjon av villsvin (Sus scrofa L.): en kraniometrisk og elektroforetisk analyse . Z. Saugetierk., 54, s. 40-56.
  30. ^ Boetticher (1941) - Zur Frage des sardinischen Wildschweine . Z. Saugetierk 14, s. 279-294.
  31. ^ Amici, Serrani (2004) - Retningslinjer for forvaltning av villsvin (Sus scrofa) i provinsen Viterbo. Universitetet i Tuscia, Avdeling for husdyrproduksjon - provinsen Viterbo, avdeling for landbruk, jakt og fiske.
  32. ^ Amici, Serrani, Faggiani, Ronchi (2003) - Biometrisk studie på villsvin (Sus scrofa L.) i to områder av Viterbo-provinsen, Italia , III Int. Symp. om Wild Fauna, L. Esposito og B. Gasparini Ed. Ischia, Italia 24.-25. mai 2003, s. 275-279.
  33. ^ Michael Brick, Texas Pig Hunting with Dogs , nytimes.com , The New York Times, 21. juni 2008.
  34. ^ http://www.institutohorus.org.br/download/marcos_legais/INSTRUCAO_NORMATIVA_N_71_04_agosto_2005.pdf
  35. ^ [/www.arroiogrande.com/especiais_javali.htm]
  36. ^ Andrzejewski, Jezierski (1978) - Forvaltning av villsvinbestanden og dens effekt på kommersielt land . Acta Theriol. 23: s. 309-333
  37. ^ INFS (2002) - Ungualts i Italia. Status, fordeling, konsistens, forvaltning og jaktsamling .
  38. ^ Artikkel i La Repubblica om villsvinproblemet i Genova , på ricerca.repubblica.it .
  39. ^ Corriere della Sera-artikkel om villsvinproblemet i Genova , på corriere.it .
  40. ^ Celtic Encyclopedia , på isle-of-skye.org.uk (arkivert fra originalen 5. juli 2008) .
  41. ^ les-ardennes.net Arkivert 10. september 2008 på Internet Archive .
  42. ^ Dewey, T. og J. Hruby. 2002. "Sus scrofa" (på nett), Animal Diversity Web. Åpnet 1. mars 2009 på ADW: Sus scrofa: INFORMASJON
  43. ^ Griser eller villsvin? | Promiseland.it
  44. ^ ResearchItaly , på ricercaitaliana.it .
  45. ^ Li TC, Chijiwa K, Sera N, Ishibashi T, Etoh Y, Shinohara Y, et al.,Hepatitt E-virusoverføring fra villsvinkjøtt, i Emerg Infect Dis [serie på Internett] , 2005.
  46. ^ La Stampa - Radioaktive villsvin i Valsesia Den er gul på "cesium 137"
  47. ^ Dental Encyclopedia, på 1800dentist.com . Hentet 21. juni 2007 (arkivert fra originalen 29. september 2007) .
  48. ^ DGRM 2/9/99
  49. ^ Alciato, Emblemata , Emblem II
  50. ^ Bituricis vervex, Heduis dat sucula signum.
  51. ^ Laniger huic signum sus est, animálque biforme, Acribus hinc setis, lanitio inde levi.
  52. ^ ( FR ) Boekhoorn DN, Bestiaire mythique, légendaire et merveilleux dans la tradition celtique: de la littérature oral à la littérature écrite (TESI) , 2008, s. 36.
  53. ^ Silvia Alabardi, THE KELTIC BOAR TOTEM: MEANING OF THE SYMBOL AND TATOO , in Symbols on the web . Hentet 30. januar 2022 .
  54. ^ Enrico Santarato, The Symbolic Boar , in Symbol Meaning , 3. august 2013. Hentet 30. januar 2022 .
  55. ^ Redaksjonell, CINCHIALE , i Matildic refuge . Hentet 30. januar 2022 .
  56. ^ Ottavio Bosco, Symbols and meanings of the Boar, between mythology and esotericism , in la tela Nera , 06/07/2017. Hentet 30. januar 2022 .

Bibliografi

Relaterte elementer

Andre prosjekter

Eksterne lenker