Herpestes sanguineus

Rødlig mangust
Bevaringstilstand
Minimum risiko [1]
Vitenskapelig klassifisering
Domene Eukaryota
kongedømme Animalia
Phylum Chordata
Klasse Pattedyr
Rekkefølge Carnivora
Underorden Feliformia
Familie Herpestidae
Sjanger Herpestes
Arter H. sanguineus
Binomial nomenklatur
Herpestes sanguineus
( Rüppell , 1835 )
Synonymer

Galerella sanguinea
Rüppell , 1836

Areal

Den rødlige mangusten ( Herpestes sanguineus Rüppell , 1835 ) er et rovdyr av familien Herpestidae som er utbredt i Afrika .

Beskrivelse

Denne mangusten har en hode-til-kroppslengde på 27,5-40 cm og en hale på 23-33 cm. Hannene veier rundt 640-715 g; de mindre hunnene når bare 460-575 g [2] .

Liten og slank, den ligner en miniatyr ichneumon ; den har 38 tenner med fire øvre og tre nedre premolarer per halvbue. Den første øvre premolar er like liten som den andre øvre molar. Håret er glatt og barbert, sammensatt av hår med lyse og mørke ringer som gir rødgule, olivengrå eller brunrøde striper i henhold til underarten (som er hele 26). Underartene er verken tilstrekkelig studert eller godt atskilt fra de av den gulaktige mangusten som det ofte er forvirring med. Det antas at de mer "beige" formene er de som finnes i de nordøstlige, sentrale-sørlige og vestlige områdene av området, mens de rødlige er de som okkuperer den sørlige delen. Som andre manguster har den et lite og langstrakt hode med en spiss snute, små øyne og avrundede ører, som fester seg til hodeskallen. Den reiser seg på bakbena for å observere. Halen er lang og smalner i enden der den er mørkere eller svart; den holdes ofte buet oppover [2] .

Utbredelse og habitat

Den rødlige mangusten okkuperer et stort område som strekker seg over store deler av Afrika sør for Sahara . Den mangler bare i den sørlige halvdelen av Sør-Afrika og i de tette skogene i ekvatorial-Afrika . Unngå også faktiske ørkener . Dens foretrukne habitater er savanner og andre halvtørre områder [1] .

Biologi

Denne mangusten lever alene eller i par. Det er mest på dagtid, men det vandrer også etter mat om natten når det er fullmåne og varme temperaturer. Den ser ikke ut til å være territoriell, men okkuperer likevel stabile territorier som den ofte deler med andre harpetider eller viverrider . Noen ganger kan den også dele den samme hi med medlemmer som tilhører disse to familiene, siden den, i motsetning til de fleste av dem, ikke har noen nattlige vaner. Som gjemmested bruker den rødlige mangusten det ly som er tilgjengelig: trehull, hull i trerøtter, sprekker i steiner og forlatte huler [2] .

Strøm

Den rødlige mangusten er hovedsakelig kjøttetende og lever hovedsakelig av insekter , øgler , frosker , slanger , gnagere og fugler . Spis også små mengder frukt. I tillegg sluker den også egg og åssler . Som mange andre manguster er den rødlige mangusten i stand til å drepe giftige slanger , men de utgjør bare en liten del av kostholdet. Sammenlignet med sine slektninger klatrer den rødlige mangusten oftere i trær og busker for å fange fugler [2] .

Reproduksjon

Territoriet til en hann overlapper vanligvis territoriene til flere hunner, som kunngjør sin vilje til å pare seg via duftsignaler. Etter en drektighet som trolig varer mellom 60 og 70 dager, føder hunnen en til tre unger (vanligvis to). Hannen deltar ikke i avlen av avkommet. Rundt ett års alder blir ungene kjønnsmodne. Det antas at arten maksimalt kan nå en alder på 10 år [2] .

Taksonomi

Gitt den brede utbredelsen, har forskere beskrevet et stort antall underarter , rundt 50, men for tiden anses de som "bare" gyldige 26 [3] :

Bevaringsstatus

Denne arten utnyttes for sitt kjøtt , selges på lokale markeder, og i noen tilfeller brukes den i tradisjonell medisin. Med tanke på omfanget av området og tilstedeværelsen i en rekke naturreservater, ser det imidlertid ikke ut til at fangstene har negative effekter på bestandsutviklingen. IUCN klassifiserer den rødlige mangusten som en "minst truet" art ( Least Concern ) [1] .

Merknader

  1. ^ a b c ( EN ) Do Linh San, E. & Maddock, AH 2016, Herpestes sanguineus , på IUCNs rødliste over truede arter , versjon 2020.2, IUCN , 2020.
  2. ^ a b c d og A. Tislerics, Galerella sanguinea , på Animal Diversity Web , University of Michigan, 2000. Hentet 3. desember 2011 .
  3. ^ DE Wilson og DM Reeder, Herpestes sanguineus , i Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference , 3. utgave, Johns Hopkins University Press, 2005, ISBN 0-8018-8221-4 . 

Andre prosjekter

Eksterne lenker